søndag 16. desember 2012

Foto - vanskeligere enn det ser ut!

Vi har denne uken hatt Foto som tema. Det har vi hatt før, men da var det bare opplæring av  fotokameraet. Nå var det snakk om å ta et skikkelig bilde, og ha en tanke bak det. Ha en historie, og en grunn for alt med bildet. Denne gangen var det et magasinforside bilde som skulle tas. Vi fikk selv velge et tema for et magasin, og vi skulle designe magasinforsiden, med ett eller flere bilder på den. Valget mitt falt på temaet Korps, ettersom jeg spiller i korps, og liker i grunn ganske godt korps.

Så jeg på en måte glemte å legge ut flere blogginnlegg, så dette blir et "alt under en kam" innlegg.

Vi skulle beskrive magasinet vårt. Magasinet mitt handler om musikk, og da mest litt musikk utenom det populærkulturelle, altså Justin Bieber, One Direction, og disse "mest populære" artistene for tiden. Magasinet skal ha et nytt instrument som tema hvert nummer, og skal inneholde nyheter og artikler om instrumentet og folk som spiller det. Temaet på "månedens nummer", er klarinett. Når det gjelder målgruppen min, tenker jeg at det er et blad som kommer til å selge mest til spesielt musikkinteresserte og korpsfolk. Og så må de i tillegg lese magasin. Dette bladet hadde nok ikke vært så lett å selge i 2012, dessverre.

3 ideer til forsidebilder var, selvfølgeig det jeg tok, et bilde tatt ovenfra, hvor klarinetten står gulvet og rekvisittene blir uskarpe bak, og et bilde hvor en fyr spiller på klarinetten.

















Av de vel 20 bildene jeg tok i fotostudioet (de 20+ en haaaug andre som jeg visste med en gang jeg ikke kom til å bruke), falt valget på dette bildet. Jeg vil bare nevne med en gang at blitzerne i fotostudioet ikke ble brukt på bildet, fordi det var noe galt med dem. Dermed er det ikke så veldig mye lys på bildet. Når det kommer til samsvar med uttrykk og målgruppe, viser dette bildet fram en klarinett, som da er temaet på "denne månedens" magasin. Plasseringen av klarinetten er bevisst, midt i bildet, fordi jeg tenkte at det gylne snitt ikke hadde like mye å si på slike bilder som dette, i forhold til andre bilder.  I tillegg tror jeg det virker litt på spesielt musikkinteresserte å se notene bak der, selv om det også kan fenge flere.

















Jeg har ikke gjort så mye med dette bildet. Det eneste jeg har gjort, som jeg ser på som en selvfølge når jeg sa at jeg ikke kunne bruke blitzerne, var å lyse det opp litt. Det som forsterker budskapet med dette er at bildet blir litt finere, og dermed blir klarinetten mer attraktiv.  Man blir liksom litt gladere av lysere bilder.

























Slik ser JPEG-versjonen av magasinforsiden ut. Det jeg har gjort for å gjøre bladet mest mulig interessant er å ta med flere bilder av klarinett, lage noen spennende artikkeloverskrifter og noen spesielle fonter. Siden klarinett er sett på som et litt "finslig" instrument, er det skrevet med en "finslig" skrift. I tillegg har jeg laget en slags grotesk antikvaskrift på overskriften for å gjøre det litt mer lekent og selvironisk. Det blir liksom en "barneskolegreie" utav det. Fargen grønn følte jeg bare passet bra inn.  

Vil til slutt si at skulle jeg gitt ut dette magasinet på ordentlig, ville nok ikke bildet vært så stort, fordi jeg føler ikke balansen blir helt riktig. Det er ikke så farlig når siden blir dratt nedover, så lenge den er balansert på midten, men det er noe som ikke blir helt riktig synes jeg. Kan ikke helt sette fingeren på det. Det betyr jo at det ikke er et kjempeproblem. Men dette er altså resultatet av sist uke, denne uken skal vi bare kose oss på skolen :D Gleder meg ;) Kos dere! God Jul, og ett Godt nytt år!

fredag 14. desember 2012

Former, flere former, kontraster, og 3-er regelen.

Vi har denne uka hatt Foto som tema. Vi skulle lage en magasinforside, med et fotografi som omhandlet temaet vi valgte. Men det kommer i neste innlegg, her skal jeg fortelle dere om øvingsoppgavene vi hadde. Vi fikk 3 øvingsoppgaver som vi skulle gjøre. Disse skulle hjelpe oss å friske opp litt gammelt, og lære oss litt nytt.

Vi skulle ta bilde av 3 forskjellige temaer:

















Former som lager former: Stolene lager en trekant ;) Det er enklest å danne former med former selv.
















Enda mer former som lager former: En ekstra stol blir med å danner en firkant.

















Kontraster: Svart mot hvitt. Dette er en fargekontrast ;)

















Dette er 3-er regelen, eller "Rule of thirds" som lærerne sier. Busk-tingen er fremst i bildet, deretter, litt bak, kommer en stolpe, og i bakgrunnen er en bygning.
















Nok en 3-er regel. Resirkuleringsdunken er veldig langt fremme i bilde, den gå veggen kommer inn på siden, og treverket er bakerst.

fredag 30. november 2012

Journalistperioden - kvalitet før kvantitet

Vi har nå hatt en periode på 3 uker hvor vi har jobbet med journalistikk. Og for en kjekk periode det har vært! Da den andre gruppa sa at det var en forferdelig periode, tok de jommen meg feil. I denne perioden har vi lært om kjennetegn på et portrett, forskjellige virkemidler i en artikkel, og generelt fått et lite innblikk i hvordan en god journalist jobber.  I dette innlegget skal jeg si litt om perioden og hva vi har lært. Og vi starter med det vi har jobbet mot.


Dette er "resultatet" av de 3 ukene vi har hatt med journalistikk. Vi fikk i oppgave å intervjue en person som vi så på som en hverdagshelt. Valget mitt falt på min konfirmantleder for 2 år siden. Joar Idsøe jobber nå i Ålgård Menighet, der jeg intervjuet ham på onsdag den 21. november i år. Men selv om portrettintervjuet og artikkelen var skolearbeid, var det også i forbindelse med et frivillighetsprosjekt skolen har, som heter Nærvær. Det går ut på at elevene i hver klasse bidrar med sitt til byprestenes prosjekt med samme navn (Nærvær), hvorav vi Medieelever lager et blad sammen, som vi selger til folk . Trenger vel ikke nevne at pengene uavkortet går til dette prosjektet. 

Noe av det vi har lært er at et portrettintervju består av en tittel, en byline, en ingress, et portrettbilde, en bildetekst og ikke minst informasjonsteksten (ikke nødvendigvis i den rekkefølgen). I tillegg er det en fordel og ha med mellomoverskrifter (temasetninger), fordi det gjør det litt lettere å lese. Når det gjelder virkemidler, har vi lært 4 virkemidler: Contrast (kontraster), Repetition (gjentagelse), Alignment (linjebruk) og Proximity (kronologisk rekkefølge). Men denne perioden var ikke noe dritt ;)
















fredag 9. november 2012

Reservoir Dogs - Vågen remake

Denne uken har vi laget en ny versjon av en scene fra filmen Reservoir Dogs. Trenger ikke si så mye mer, vi har arbeidet i 2 uker, en med lyd og en med film, før denne uka. Vi ble delt inn i 6 grupper, og hver gruppe fikk hvert sitt videoklipp. Vi fikk altså ikke lov å velge et fra hvilken som helst film. Gruppemedlemmene blir nevnt i slutten av videoen ;)

http://www.youtube.com/watch?v=dCS5CFoMZGQ&feature=youtu.be

Kos dere ;)

onsdag 31. oktober 2012

Singleshot - En oppstykket snarvei

Vi hadde en øvingsoppgave i film som vi gjorde på onsdag. Hele denne uka dreier seg om film, og vi har i hele dag oppført oss som halvproffe filmprodusenter. Følte meg i hvert fall proff med det utstyret vi hadde. Skikkelig filmkamera og stangmikrofon (sånn lang stang med en mikrofon ytterst, som man holder over de som blir filmet).

Singleshot teknikk vil si at man filmer en og en hendelse i en scene hver for seg. Altså kan man filme for eksempel et dørhåndtak for seg selv, og personen som går gjennom den for seg selv. Kjennetegnet på singleshot teknikk er at det er mange klipp (filmen hopper rundt forbi) hvorav det å få klippene til å flyte inn i hverandre er utfordringen. Noen ganger er det lettest å bruke singleshot teknikk fordi den ikke trenger så mye planlegging i forkant, og det ikke er så mye som skal gjøres på settet (mens man filmer). Du skjønner helt sikkert hva jeg mener hvis du ser videoen :P

Her er resultatet:


fredag 19. oktober 2012

Piktogram!

I uke 42 hadde vi en oppgave om piktogram. Dette temaet hadde vi også om i uke 40, men fikk da bare en innføring i piktogram, og en innføring i programmet Illustrator. Så denne uka har vi hatt en skikkelig oppgave med piktogram, og resultatet ser du nederst på blogginnlegget. Men først en liten forklaring på hva et piktogram er, også skissene som ble fremarbeidet i forkant av det ferdige resultatet. 

Et piktogram er en foreklet forklaring/henvisning på/til noe. Oftest er det bilder som blir brukt, ettersom det ikke er så vanskelig å lese/forstå et bilde.

Disse 2 ukene med illustrator har vært veldig kjekke. Det har vært mye interessant å lære, og jeg er spent på fortsettelsen.




Dette er skissene for ett av piktogrammene. Her er det prøvd ut 5 forskjellige stiler med ett av piktogrammene. (Merk: Dette er de eneste skissene som ble laget på illustrator. I tillegg til disse er det laget 3 skisser forhånd.

















Her er de ferdige skissene for piktogram-oppgaven. Som du kanskje ser, valgte jeg den første av stilene.

onsdag 3. oktober 2012

Fotomontasje

Vi fikk denne uka i oppgave å lage et "skuespill" med et foto. Vi skulle lage en situasjon med 5-8 ulike karakterer spilt av samme person. I tillegg skulle vi ha med hvordan vi arbeidet og planskissene våre til de 3 idèene vi hadde.

Jeg starter med arbeidsplanen:

Mandag: Vi får oppgaven
Tirsdag: Vi starter å jobbe med skisser og idèer til hvordan oppgaven skal løses.
Onsdag: Videre ferdig-gjøring av skissene og blogging om det. Prøvebilder tas og legges ut på bloggen. Mulig planlegging av rekvisitt- og kostymeordning.
Torsdag: Arbeid med forbedring etter underveisvurdering. Rekvisitt- og kostymeordning planlegges. Mulig bilde-tagning.
Fredag: De skikkelige bildene tas og leveres på minnepenn til Terje. I tillegg går det ferdige produktet inn på bloggen.

Idèene er:

1.
















Her er skissen for en situasjon for kantinen. De involverte er: En trommis, en danser, en gitarist som synger, en som prøver å gjøre lekser, en som skal spise mat, en som spiller slender og en som hører på musikk med hodetelefoner.

















Her er det lille tankekartet jeg har laget.

2.

Dette er en skisse for en parkeringsplass. De involverte er: En forskremt mann, en mann som løper vekk, en mann som gjemmer seg bak en kasse eller noe og sikter mot en annen mann som står bak en bil og sikter tilbake, begge med pistol, og en skadet mann.


Her er det ennå mindre tankekartet for parkeringsplass situasjonen.

3.
















Min 3. idè er en situasjon i et treningsstudio. Her er de involverte en mann som ligger og løfter vekter, 2 menn som har en boksekamp, en mann som tar sit-ups, en mann som trener med 2 vekter og en mann som bokser på en boksesekk.

















Og her er det faktisk ennå mindre tankekartet for treningsstudio situasjonen.

3 idèer, men bare en skal brukes. Det første som falt meg inn når jeg fikk denne oppgaven var å bruke kantinen. Den skal jeg også bruke. Derfor er den også mest gjennomarbeidet som du sikkert ser. Planen var å bruke Johannes som prøvebilde-fotograf, men han forsvant før jeg fikk gjort det. Så Cato var 2. valget og han stilte.

 




















Her er prøvebildene fotoshoppet sammen til et bilde. Som du ser er det veldig grovshoppet. Dette er i grove trekk hvordan jeg ser for meg ferdigproduktet, men en del gjenstår før det ferdige produktet ;)

















Her er det ferdige produktet. Det ble en annen vinkel, ettersom det ikke funket så bra fra den første vinkelen.

torsdag 20. september 2012

Motlys - reflektor

Vi fikk i tillegg til oppgaven om motlys med auto og manuell fikk vi en oppgave hvor vi skulle gjøre akkurat det samme, men med en reflektor i stedet for å stille manuelt og auto. Her er bildene:
Dette bildet er tatt med lukkertid 1/125, ISO 400 og 7.1 blender. Her er Sander  mye mer synlig fordi han er i fokus  også for kameraet, og bakgrunnen blir veldig lys. Kameraet blir her ikke påvirket av motlyset.

Dette bildet er tatt med Lukkertid 1/200, ISO 400 og blender 11. Her blir Sander  veldig mørk fordi  kameraet fokuserte på lyset som kom i mot den, altså motlyset.


Motlys - Auto og manuell

Vi fikk i oppgave å ta 2 bilder av en person i en motlyssituasjon, der det ene skulle være med program p (auto), mens det andre skulle være med program M (manuell) og vi skulle stille inn riktig eksponering på personen. Dette skulle vi gjøre for å lære litt mer om hva som påvirker bildet i motlyssituasjoner.

I tillegg skulle vi forklare hva en motlyssitasjon dreide seg om. En motlyssituasjon er en situasjon hvor objektet blir overskygget av lyset. Blir ikke dette løst riktig, vil objektet kun være en silluett og vi kan ikke se det skikkelig. Som dette:

Dette bildet er tatt med program M. Her er blender 7.1, ISO 400 og lukkertid 1/250. Her ser man at Anders blir mer synlig. Dessverre ikke så synlig, ettersom det er baksiden av ham vi ser.
















                  Dette bildet er tatt med program P. Her ser man at Anders ikke blir annet enn en silluett.

Lukkertid

Vi fikk i oppgave å ta 3 bilder av ting i bevegelse. Dermed skulle vi lære mer om hvordan lukkertiden kunne brukes til å påvirke bildet og da spesielt objektet.

I tillegg skulle vi forklare hva lukkertid var. Lukkertid er hvor lenge bildet blir eksponert for lys. Jo lenger lukkertid, jo mer lys blir bildet eksponert for. I tillegg, hvis objektet er i bevegelse, gjør endringer på lukkertiden at det blir endringer i bevegelses skildringene på bildet. Bildene viser eksempler på dette:
 

Dette bildet er tatt med lukkertid 1/500. Her er objektet egentlig i bevegelse, men fryser på grunn av den korte lukkertiden.


Dette skulle vært et bilde tatt med lukkertid 1/15 og der skulle objektet blitt fulgt mens det beveget seg, men noe skjedde med opplastningen så jeg fikk ikke rett bilde.




















Dette bildet er tatt med lukkertid 1/15 uten at objektet ble fulgt mens det beveget seg.

Grunnen til at det første ble skarpere enn de 2 siste er at det ble tatt med kortere lukkertid, og dermed var muligheten for at kameraet beveget seg ukontrollert, mindre. Det andre bildet ble egentlig ganske skarpt det også, men fikk ikke samme effekten som kortere lukkertid.

onsdag 19. september 2012

Brennvidde 2

Vi fikk en tilleggsoppgave til brennvidde 1- oppgaven hvor vi skulle gjøre nesten det samme bortsett fra  at planen var at vi skulle ha en person som hovedobjekt. Slik jeg forstod det gikk det også fint og ta 2 bilder i denne oppgaven hvor en gjenstand var hovedobjektet, så ettersom jeg ikke klarte å oppdrive et menneskelig hovedobjekt tok jeg bare 2 nye gjenstands bilder.

















Dette bildet er tatt zoomet ut. Her ser vi i grunn alt veldig klart. Dette skjer fordi brennvidde-vinkelen er veldig stor og dermed er det lettere og fokusere på enkeltobjekter.
















Dette bildet er tatt zoomet inn. Her ser vi at til og med objektet blir uskarpt. Dette skjer fordi brennvidde-vinkelen blir mindre og dermed blir det mindre fokusert.

Dybdeskarphet

Vi fikk en øvingsoppgave hvor vi skulle finne ut hvordan dypdeskarphet fungerte.

En kort ordforklaring er at dypdeskarpheten er hvor skarp bakgrunnen er i forhold til hovedobjektet. Dette endres ved å stille på blenderen.

















Bilde tatt med lukkertid 1/320, blender 5.6, ISO 800. Her er hovedobjektet fremhevet og resten er uklart.
















Bilde tatt med lukkertid 1/8, Blender 36, ISO 800. Her er hovedobjektet mindre uklart og bakgrunnen

Brennvidde 1

I denne oppgaven skulle vi skape en situasjon som viste hvordan brennvidde påvirket bildene du tar til vanlig og forklare brennvidde.

Jeg starter med å forklare brennvidde:

Brennvidde er avstanden mellom en linse og mottakeren som skaper bildet. Justerer du denne blir hele bildet påvirket. Et vanlig kamera med en zoom-linse vil kunne endre brennvidden ettersom du kan forandre lengden på det røret som linsen sitter i.

Det var kort forklart om brennvidde, disse bilde forklarer kanskje ennå bedre:

















Bilde tatt med 23 mm linse. Her er hovedobjektet ganske klart og bakgrunnen er ikke så mye i fokus.

















Bilde tatt med 55 mm linse. Hovedobjektet er ikke like tydelig i dette bildet. Bakgrunnen er også litt fremhevet i dette bildet. 

fredag 14. september 2012

Fargelære - læren om fargens funksjoner

Vi hadde 3 timer med fagelære med Terje, og så fikk vi i oppgave å forklare dette:

1: Forklare subraktiv- og addidativ fargeblanding
2: Forklare ittens 7 fargekontraster.

Ikke så veldig mye å skrive, men litt vanskelig å forklare, og litt vanskelig var det å forstå det hele.

Men:

Additativ fargeblanding er lysfarge blandingen. Det vil si at det bare går an å blande farger digitalt eller med lys, og at det derfor ikke går an og for eksempel blande maling med denne fargeblaningen. Fargeblandingen fungerer slik at jo flere farger du legger til, jo lysere blir resultatet/fargen. Dette skjer fordi du legger til mer lys når du legger til flere farger, ettersom fargene inneholder hvert sitt lys.
Her er en bildeforklaring:
http://www.kunstoghaandverk.org/galleri/formal/farger/blanda.gif

Subraktiv fargeblanding er nesten det stikk motsatte. Jeg er veldig usikker på om det går an og blande subtraktiv fargeblanding digitalt, men det går i hvert fall lett med fysiske farger, som for eksempel maling. En subtraktiv fargeblanding blir mørkere jo flere farger du legger til. Dette er da motsatt effekt av additativ fargeblanding, og det er motsatt grunn også. Nemlig at du tar bort lys når du legger til farger. De fysiske fargene ser vi fordi de reflekterer alle andre farger enn den vi ser den som. Når vi da blander flere forskjellige farger, reflekteres mindre, og mer blir absorbert.
Her er en bildeforklaring:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ac/SubtractiveColorMixing.png/220px-SubtractiveColorMixing.png

Det var 1. Nr. 2 blir nok ikke så lang ;)

Kulørkontrast: Farger og ikke farger (gråtoner)



















Lyshetskontrast: Lyst og mørkt












Kald/varm-kontrast: At farger oppleves som varme eller kalde.















Komplimentærkontrast: Fargekombinasjon hvor fargene fremhever hverandre. Fargene i kombinasjonen er på motsatt side av hverandre i fargesirkelen.










Simultankontrast: Kan ha 2 forskjellige funksjoner: Kontrast hvor øyene til observatøren skaper noen av fargene. Eller så kan det være en kontrast hvor observatøren opplever noen deler av fargene som mørkere, selv om de ikke er det. Felles for de begge er at det er brukt 2 eller flere bilder i kontrasten.












Metningskontrast: Kontrast mellom "rene" og "urene" farger. Det vil si farger vi ser klart og farger vi ikke ser så klart. http://www.benettonplay.com/toys/flipbookdeluxe/flipbooks_gif/2011/09/22/353455.gif
















Kontrast i areal: Kontrasten mellom fargen og plassen fargen trenger for å være harmonisk.













Et laaangt innlegg, men det beviser vel bare hvor lærerike timene var ;)

fredag 7. september 2012

Hvordan media setter dagsordenen

Media setter dagsordenen har Svein sagt, og han har rett! I dette innlegget skal jeg vise hvorfor.

Dagsorden er det vi snakker om i hverdagen. Sigrid-saken er et godt eksempel på det. Vi har snakket mye om hvordan dette kunne skje, og noen i klassen fant ham på facebook. Sigrid-saken er blåst opp av media, og vi snakker om den. Media har satt dagsordenen.

Flere har også snakket om Norges herrelandslag i fotball og diskutert nivået på det og hvordan og om vi skal komme oss til et VM i brasil i 2014. Mye av grunnen til det er nok hvordan media la ut laguttaket og nyheten om at Morten "Gamsten" gamst Pedersen ble vraket fra landslagsuttaket. I tillegg kan nyheten om at folk var kalde til å kjøpe rettighetene til kampene. Her har også media dermed satt dagsordenen i stor grad.

Så media er veldig gode på nesten kontrollere hva vi snakker om daglig, og det er en god prestasjon!

mandag 3. september 2012

Komposisjons oppgave


Vi fikk Mandag 03.09.12 i oppgave å finne til sammen 10 forskjellige bilder til 10 forskjellige komposisjoner. I hovedsak skulle bildene være plakater, bokomslager eller cd- / dvd-covrer. I tillegg skulle vi forklare hvilken kompsisjon bildet var og hvorfor vi syntes det. Så her er bildene:
















Dette første bildet synes jeg er symmetrisk, fordi når jeg trekker en linje gjennom midten av bildet, er begge sider like.




















Dette bildet vil jeg si er veldig asymmetrisk, fordi det er mer tyngde på venstresiden i bildet.

Dette bilde vil jeg kalle rytmisk, fordi det er mann som er fokus og det går igjen flere ganger på nesten akkurat samme måte. I tillegg er det bilde av Beatles, som er veldig rytmiske :D


Dette bildet synes jeg er meget harmonisk, fordi fargene passer godt sammen.



Dette bilde tolker jeg som et enhet-helhet bilde, fordi det er flere bilder som omhandler en enhet og blir en helhet.


Dette bilde vil jeg kalle et kontrast-bilde, fordi det er mange farger som krasjer med hverandre, som for eksempel den røde jakken mot den grønne trappa.

Dette bildet vil jeg si er balansert, fordi skriften holder tyngden i bildet. Helikopteret gjør at bildet ikke blir symmetrisk, men det ikke tungt nok til å ødelegge balansen.


Dette er vel et bevegelses-bilde, fordi personene beveger seg i bildet.


Dette bilde kaller jeg dynamisk, fordi tingene på en måte beveger seg.


Dette siste bilde tolker jeg som spenning og liv, fordi det er livlig med mange personer og spennende med hva som kan skje hvis bilde hadde blitt til live og fortsatt.

Jeg tok meg den frihet og droppe et bilde med "rytme" ettersom jeg hadde et rytmisk bilde fra før med og anntok at "rytme" og "rytmisk" var det samme ;)

Nå skal det sies at jeg gikk glipp av 1 time opplæring i dette, så dette blir i bunn og grunn en pekepinn på hvordan jeg ligger an når det gjelder tolkning av ord.  

fredag 31. august 2012

Ny skoleblogg!

AELL!

Da var den nye bloggen startet, ca. 1 dag senere enn alle andre. Men det gjør ingenting ;) Her kommer det til å bli masse kjekt skolematriale å lese på, i tillegg til andre diverse ting som kan dukke opp. Jeg er like spent som dere på hva som vil være på denne bloggen neste år!